perjantai 4. marraskuuta 2016

Tieto lisää tuskaa!

Tai tässä tapauksessa vähentää ruokahalua! Käytiin nimittäin lihanjalostustehtaalla eli suomeksi makkaratehtaalla.. Jokainenhan tietää, ettei makkaroissa käytetä niitä parhaita paloja ruhosta, mutta nyt kun sen näki omin silmin, niin voi olla, että makkaransyönti vähenee kovastikin.... :) Ja olipahan kummallinen tehdasvierailu, kun ei saatu edes maistiaisia! En ehkä olisi kyllä halunnutkaan kokeilla "pääjuustoa", joka on nimensä mukaisesti tehty sian päistä, maksasta, säilötty virtsarakkoon.... :D

Hevoslukukausi on kyllä ollut ihan huippu! Jälleen ne samat tartuntataudit, kirurgia, jalostus ja sisätaudit, joita opiskellaan. Ja yhä tartuntataudit on ne, joista vähiten jaksan innostua..... Meillä on tulossa ihan peräti 90min luento hammashoidosta, sitä odotan kovasti innolla! Pitäisi olla joku paikallinen suurus, joka meille siitä tulee puhumaan.... 

Mutta pakko myöntää, että ehkä paras kurssi on kyllä lintusairaudet! Opettajat on aivan loistavia ja labroissa tehdään ihan tosissaan juttuja! Koska kuolleita, ja joskus eläviäkin, lintuja on kaikille riittävästi, niin jokainen saa oman eläimen, jolla harjoitella. Esim heti ekalla kerralla otettiin verinäytteitä kanoilta, kunhan ensin opeteltiin kuinka niitä käsitellään :) Yhä ne on kovin pelottavia, mutta muutama konsti opittiin, miten niitä käsitellä. Puolassahan lintuteollisuus on tosi iso juttu, Euroopan toiseksi vai kolmanneksi suurin lihan tuottaja. Ja myös ne ns. harrastuslinnut on täällä suosiossa. Kyyhkyillehän järjestetään viestikilpailuja ja joskus laitoin teille kuvan myös taisteluhaukasta. Niin tuollainen kansallisen tason mestaruuskyyhky maksaa noin 20 000€. Ja kansainvälinen mestari 500 000€. Enkä tehnyt nollavirhettä! Eli melkoisista rahoista on pienessä piirissä kyse! Ja miten on mahdollista, että broileritipu painaa 35g kun se syntyy ja kun se 45 päivän iässä teurastetaan, se on 3.5kg! Tai miten munasta voi tulla kana, se on jotain aivan käsittämätöntä! Siis kun muna tulee linnusta ulos, siellähän on vain keltuainen ja valkuainen ja siitä keltuaisesta, linnun ulkopuolella, hautomalla, kehittyy tipu! Luonto on ihmeellinen! Onko teistä muuten moni ajatellut mikä kananmuna on? Siis se mitä me ostetaan kaupasta ja syödään? Sehän on nimittäin kanan munasolu! Hedelmöittymätön tosin (Euroopassa ei ole sallittua myydä ja syödä hedelmöittyneitä munia). En minä ainakaan ollut ennen sitä niin ajatellut, enkä kyllä ollut tietänytkään.

Sen lisäksi meillä on toki hieman tylsempiä kursseja, kuten se yhä vain jatkuva teurastus/lihahygienia, ruoan jalostus (mikä on välillä ihan kiva, kun pitää arvioida aistien avulla = syödä erilaisia lihatuotteita), markkinointia ja erityisen tylsä "sairauksien estäminen", mikä voisi olla hyvinkin hyödyllinen, jos haluaisi työskennellä tuotantoeläinten parissa, mutta sen kurssin opettajat on ehkä kaikkein surkeimmat koko koulussa.. 

Eläinlääkärin on ilmeisesti enemmän kuin tärkeää osata kengittää hevosia. Joten mekin on sitten harjoiteltu sitä ahkerasti. Tai vielä toistaiseksi vain kengän poisottoa ja vuolemista. Mutta viime kerralla oli pikkaisen isompi kavio. En koskaan ole nähnyt mitään tuollaista! Ilmeisesti joku iso työhevonen oli. 




Onko muuten tämä kuva sattunut teidän silmiin jossain netin syövereissä?
 
Kuva: Embassy of Poland, Washington DC
Aika upeat ruskavärit täällä meillä! Haluan vielä toisen aika hienon kuvan jakaa teille
 
Kuva: Wroclaw Noca

Tuo kuva on katedraalisaarelta, joka joka yö valaistaan öljylampuilla. Siellä pimeän tullen kävelee mies sytyttämässä kaikki nuo lyhdyt. Upea kokemus käydä tuolla yöllä!


Sitten joululomasta - siitä on jo paljon ollut kyselyitä, niin teen viikonloppuna erillisen postauksen joululoman raspauksista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti