sunnuntai 28. elokuuta 2016

Alanvaihto ja rodeo



Minä vaihdoin hevoset pieneläimiin! Ei pysyvästi kuitenkaan, ehkä :) Dr. Millerillä on valamiehistövelvoitteita ja minä en vaan halunnut olla jouten kahta viikkoa, niin kysyin paikallisesta pieneläinsairaalasta, jos voisin tulla sinne kahdeksi viikkoa harjoitteluun. Aivan mahtava paikka, ihmiset on sielläkin niin ystävällisiä! Eläinlääkärit selittävät mielellään mitä tapahtuu ja hoitajat, wau, mitä ammattilaisia! Päivittäin on tehty hammasoperaatioita ja on ollut mielenkiintoinen nähdä kuinka kissojen ja koirien hammashoito poikkeaa hevosten vastaavasti. Mistä tykkään pieneläimissä, on että niiden suu aukeaa paljon enemmän ja pääset niihin perimmäisiinkin hampaisiin kiinni. Mutta siinä missä hevoselta kun poistetaan hammas, se pyritään pitämään kaikin keinoin yhtenä kappaleena, kun taas täällä hammas pilkotaan yhden juuren palasiksi (osassa hampaita on kaksi tai kolme juurta) ja porataan myös luuta hampaan ympäriltä pois, jos hammas ei suosiolla tule pois. Mielenkiintoista! Ensi viikolla tuleekin joku takapolvispesialisti paikalle operoimaan, toivottavasti hän antaa minun katsoa. 

Ainut ongelma on ollut, että klinikalla on ilmastointi tietysti päällä ja minä olen päivän päätteeksi aivan jääpalikka, huolimatta farkuista ja kolmesta paidasta päällä. Ja kun ulkonakin on ollut useamman päivän kylmä, vain 25'c, en ole edes 6km kotimatkalla lämmennyt kävellessä. Onneksi ensi viikolle taas lämpiää, niin eiköhän se siitä! Ja lauantaina palataan taas hevosten pariin ja siinä onneksi tulee lämmin.



Asiakkaille poppareita <3 Minä valitsisin tämän klinikan jo pelkästään tämän edun takia! :) 



Pizookie - parasta mitä Amerikalla on tarjota! Jättimäinen cookie pizza laatikossa! Vasta uunista tullut, lämmin keksi, pehmyt, kostea, päälle jäätelöpallo.... 

Kyllä, Pandan lakuja! Mutta huomaa, RJ's - made in New Zealand. Panda - missä lukee made in Finland??

Taas pannareita! Nyt oikeaan tyyliin siirapilla ja voilla varustettuna


Eilen käytiin tosiaan siellä rodeossa. Se oli samassa paikassa kuin viime viikonlopun estekisat. Tämä oli mun toinen kerta, edellisen kerran kävin Uudessa-Seelannissa. Jotenkin mulla on fiilis, että tämä oli vielä enemmän show kun se Uuden-Seelannin rodeo. Kuten viime viikolla kerroin, tämä oli kutsukilpailu, palkintorahaa jaettiin kahden päivän aikana 300 000 dollaria ja tämä oli siis rahakkain kahden päivän rodeo koko maailmassa. Koko vuonna rodeosirkuksessa rahaa liikkuu 55 miljoonaa dollaria. Mutta rodeohan on täällä ihan oikea urheilulaji, kuten toki muutkin hevoslajit, sitä voi seurata urheilukanavilta kotisohvalta. Ja toki kun on katsojia, on sponsoreita, mikä heijastuu suoraan sponsorirahan ja sitä kautta palkintorahojen määrään. 

Rodeoita järjestävät ympäri maata rodeoyritykset, monesti rodeoperheet. Tämä rodeo oli Flying U Rodeon järjestämä, firma, jonka omistaa Rosserin rodeoperhe. Mitä tämä siis tarkoittaa, niin järjestävä firma tuo mukanaan aitaukset, katsomot, muut rakenteet, eläimet, valtaosan työntekijöistä. Ja kasaa sitten tapahtuman aina uudelle paikkakunnalle. Toki tälläkin perheellä on oma ranch ja he kasvattavat karjaa ja hevosia, erityisesti pukitteluhevosia ja sonneja. 

Mutta mennään kuviin! Ohjelmassa oli 6 erilaista lajia. Olisin toivonut mukaan myös barrel racingiä, joka on naisten laji, mutta nyt oli vain miesten lajeja.

Koska kyseessä oli perheille suunnattu show, myös oheisohjelmaa oli sen mukaisesti. Ruokaa ja juomaa sai aivan riittävästi, ja hinnat oli ihan normaalilla tasolla. 

Ponikaruselli

Täällä voi wannabe-cowboyt and -girlit kokeilla taitojaan

Ja vähän pienemmille :)

Ennen kuin varsinainen action alkoi, areenalle laskettiin nuo kaksi tammaa varsoineen. Juontajan mukaan nämä on "bucking horses" eli pukitteluhevosia, jotka sitten astutettiin "bucking stallionilla", ihan kuten estetamma astutettaisiin esteoriilla ja saatiin uusia pieniä "bucking colteja". Mutta miksi nämä tammat varsoineen oli täällä, niin monella on mielikuva rodeosta, että eläimiä pidetään huonosti. Ja nyt jokainen näki nuo neljä kiiltävää hevosta, niin toivottavasti edes jonkun mieli muuttui. Minusta kaikki hevoset oli tuolla lihavia ja kiiltäviä. 

Ennen rodeon alkua laulettiin kansallishymni ja lausuttiin rukous

Laji 1. Bareback riding (pukitteleva hevonen ilman satulaa)

Tavoitteena on pysyä 8 sekuntia tuon hevosen kyydissä. Vapaan käden pitää pysyä ilmassa, se ei saa koskea hevosta (johtaa hylkäykseen). Ja toki siinä varmasti on muitakin muotoseikkoja, joita tuomarin pisteyttävät.

Nyt sitten moni ajattelee, että noita hevosia sattuu, kun ne pukittelee tuolla tavoin. Mutta kuten sanottu, ne on jalostettu pukittelemaan. Jos katsot tuota alla olevaa kuvaa missä on vaalea hevonen, näät kuinka siinä sen satulan tilalla on ikään kuin juoksutusvyö, josta ratsastaja pitää kiinni. Mutta jos katsot tarkemmin, näät sen takajalkojen edessä toisen vyön, joka menee sen vartalon ympäri. Ja tuo vyö on se, jolla ne saadaan pukittelemaan. Hevoset odottavat vuoroaan karsinoissa ja tuo takimmainen vyö on löysällä siinä ympärillä. Mutta samalla kun portti aukaistaan, tuo vyö vedetään tiukalle ja aiheuttaa tietysti epämukavuutta, josta hevonen sitten yrittää päästä eroon pukittelemalla. Kuulemma vyö "tickles" eli kutittaa. Kun näin noita vöitä, niin ei niissä mitään teräviä ollut, enemmänkin ne oli hyvinkin pehmustettuja siltä osin mikä tulee mahan alle. Ja kun se 8sekuntia on kulunut, tai ratsastaja tippunut, nuo avustajat hevosten selässä laukkaa pukittelevan hevosen rinnalle ja aukaisevat takimmaisen vyön ja pukittelu loppuu melkeinpä siihen samantien. Ja nuo avustajat auttavat sitten ratsastajan pois selästä. Hurjannäköistä touhua!


 Laji 2. Steer wresting (vasikkapaini)

Joukkueeseen kuuluu kaksi ratsukkoa. He odottavat vuoroaan molemmilla puolen vasikkaa. Vasikan portti aukaistaan, se saa tietyn etumatkan ja sitten ratsukot syöksyvät perään.

Oikeanpuoleisen (takaapäin katsottuna) ratsukon tehtävä on pitää vasikka suorassa eli että se juoksee suoraan eteenpäin eikä lähde mutkittelemaan, jotta se toinen ratsastaja voi sitten hypätä vasikan selkään.

Täällä ollaan painissa vasikan kanssa

Tarkoitus on saada se kyljelleen mahdollisimman nopeasti ja tietysti pysymään siellä. Voittoaika taisi olla 3.8sekuntia.

 Laji 3. Saddle bronc riding (pukitteleva hevonen satulan kanssa)

Sama idea kuin ilman satulaa, mutta nyt tosiaan satula vain selässä

Hieman väliaikaviihdettä


 Laji 4. Team roping (joukkuelassoaminen)

Jälleen kahden ratsukon joukkue, naudan molemmin puolin, nauta lasketaan etumatkalle. Vasemmanpuoleisen ratsukon on tarkoitus lassota pää (sarvista) ja oikeanpuoleinen lassoaa takajalat. Molemmat takaset olisi saatava kiinni, jos on vain toinen, tulee virhepisteitä. Tässä taisi voittoaika olla jossain 5.5sekunnin pintaan.



 Laji 5. Tie Down Roping (lassoaminen ja köyttäminen)

Yksi ratsukko ja yksi vasikka. Jälleen vasikalle pieni etumatka. Ratsastaja lassoaa vasikan päästä ja sitoo lasson hevoseen. Hyppää kyydistä, juokseen vasikan tykö, heittää sen kyljelleen ja sitoo ristikkäisen etusen ja takasen. Huomaa, että jos vasikka meni kyljelleen jo pysäytyksen voimasta, se pitää nostaa ylös ja sitten heittää uudellen nurin. Voittoaika taisi olla 3.8sekuntia. Mutta mitä kuuluttaja sanoi moneen kertaan ja tekin näätte noista kuvista, niin katsokaa hevosta. Sen tehtävä on pitää lasso tiukalla. Jos vasikka liikkuu takaisinperin, hevosen pitää osata itse peruuttaa, jottei lasso löysty. Ja kuulemma tuo on yksi niitä asioita, joita ei oikein voi opettaa hevoselle, vaan se on oltava siellä perimässä.




 Laji 6. Bull riding (härkäratsastus)

Pahoittelen, että nämä kuvat on vähän normaalia enemmän kehnoja, nuo härät ei liikkuneet lainkaan niin paljoa kuin hevoset. Mutta idea on sama, kyydissä pitäisi pysyä se 8 sekuntia ja tyyliä arvostellaan. Ja samalla tavalla härkien ympärillä oli vyö, joka sai ne pukittelemaan. Vaan olihan ne aivan valtavia järkäleitä. Ja kun ratsastaja tippui ja ne lähtivät juoksemaan ympäri areenaa ja noiden avustajien piti se saada takaisin. Hatunnosto sekä miehillä että niille hevosille, jotka eivät pelänneet härkää.



 Siinäpä tämä rodeo tiivistettynä. Kaikinpuolin kiva tapahtuma, menisin ehdottomasti uudestaankin. Minusta hyvin hoidettuja, kiiltäviä eläimiä. Koskaanhan ei tiedä mitä tapahtuu kulissien takana, oli laji mikä tahansa, mutta näin päällisin puolin kaikki tosi jees.

Ensi viikonloppuna tosiaan palataan hevosten hampaiden pariin. Arkipäivät olen kissojen ja koirien parissa. Enää kolme viikkoa niin olen takaisin Euroopassa :'(
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti