maanantai 30. marraskuuta 2015

Eka adventti

Pahoittelut, että edellisestä postauksesta on aikaa! Meillä oli varmaan yli kuukausi ilman tenttejä ja nyt sitten ennen joulua niitä on miljoona.. Ja sitten pitäisi vielä tehdä joulupaistoksia, käydä joulumarkkinoilla, ostaa ja paketoida joululahjoja yms.. Mutta nyt on piparit paistettu, ei ne kyllä varmaan jouluun riitä. Nepalilainen kämppis oli innoissaan, kun pääsi pipareita paistamaan :) Ja salainen perinneresepti oli yhtä hyvä kun aina, toin taas luokkakavereille maistiaisia ja kaikki tykkäsivät kovasti! Glögiä tuli myyntiin taas ruotsalaiseen kauppaan, niin paistoin joulutorttujakin yhtenä iltana. Luumumarmeladi ei kyllä ole paistonkestävää, joten tortut aina vähän kärsii uunissa, mutta ihan hyville ne maistuu. Unohdin vain glögin kanssa ekalla kertaa, että sitä piti laimentaa, niin tuli vähän tujua..

Meilläkin satoi ensilumi 23.11. Kun huomasin ikkunasta unta hipsivän, kaikki ryntäsivät ikkunaan ja ottamaan valokuvia! Ilmeisesti meille skandinaaveille ensilumi on ihmeellinen asia.. Ja kyllä se kestikin pari päivää maassa, mutta nyt se on poissa ja ulkona on taas +10 :( Kyllä se ihan erilainen tunnelma on, kun edes pikkaisen on lunta maassa. Ja kun aamuisin on ollut pakkasta muutama aste, niin ilmakin on paljon raikkaampaa. Hymyilyttää, kun tuollainen parin asteen pakkanen on tosi kylmä meidän espanjalaisille vaihtareille, niillä on kaulaliinat kasvojen suojana, untuvatakit päällä :)

Joulumarkkinat oli yhtä upeat kun aina ennenkin! Paljon uusia juttuja oli myynnissä, myös uusia herkkusyötäviä :) Mun äiti tulee perjantaina pitkäksi viikonlopuksi tänne, sillä ei ollut joulumieltä ollenkaan, niin tilasin sille lennot tänne. Jos se ei joulumarkkinoilla löydä joulumieltä, niin sitten ei missään! Itse asiassa, 6.12 tulee joulupukki käymään joulumarkkinoilla! Meillä on joku Suomi-viikko täällä, Suomen Wroclawin kunniakonsulaatin järjestämänä, kolme suomalaista leffaa on leffateatterissa, Sibeliuksen musiikkia, joulupukki ja sitten juhlaillallinen 6.12 konsulaatissa.  Äiti tuo tullessaan joululaatikot, niin pitää sitten tehdä piirakat joku päivä ja syödään sitten suomalainen jouluillallinen kämppiksen kanssa. Hän on vegaani, mutta eiköhän hän lanttu- ja porkkanalaatikkoa pysty hyvin syömään ja piirakoita kanssa. Näytin äsken kuvia piirakoista munavoilla norjalaiselle luokkakaverille ja hän oli sitä mieltä, että näyttää ja kuulostaa tosi kamalalle! Mutta onneksi toinen kaveri maisteli viime vuonna ja pystyi todistamaan, että piirakat on oikeasti superhyviä, nam, ihan tulee vesi kielelle kun niitä ajattelee!

Ja huomennahan on ensimmäinen joulukuuta eli saa avata joulukalenterin ekan luukun! Mulla onkin hieno Kinder-kalenteri odottamassa. Kämppiksellä ei ole koskaan ollut joulukalenteria, ne kun ei joulua juhli, niin ostin hänelle sellainen euron kalenterin, jotta vähän saa perehtyä joulukulttuuriin. Eilen pipareita paistaessa tuli puhetta, että Suomella on itsenäisyyspäivä sunnuntaina ja siitä päästiin Nepalin tilanteeseen. Heillä oli ennen kuningaskunta, mutta joskus vuosituhannen vaihteessa Nepalissa tapahtui massamurha, jossa lähes koko kuninkaallinen perhe tapettiin. Virallisen selityksen mukaan, kuninkaan vanhin poika kännipäissään ampui perheensä juhlissa. Mutta paikallisten mukaan, kuninkaan veli/serkku, joka ei ollut näissä juhlissa, suunnitteli kaiken ja järjesti murhat, ja hänestä sitten kruunattiin kuningas. FBI olisi halunnut tulla tutkimaan murhapaikkaa, mutta uusi kuningas tuhosi palatsin, koska hänestä ”oli tuskallista katsoa sitä ja muistella tapahtumia” ja samalla kaikki todisteet hävisi. Hän oli kuitenkin huono kuningas ja muutaman vuoden kuluttua kansa rupesi puhumaan tasavallasta ja lopulta kuningas luopui kruunusta. Itse asiassa ensimmäiseksi pääministeripuolueeksi nousi kuuluisan nepalilaisen terroristipuolueen johtaja, mutta hänkään ei ollut kovin hyvä johtaja. Nepalissa on noin 150 poliittista puoluetta! Ja kun sitten kuninkaan kruunusta luopumisen jälkeen piti luoda perustuslaki, se kesti tosi kauan, kun päätöksien piti olla yksimielisiä kaikkien puolueiden kesken. Nyt Nepalissa on osavaltioita Yhdysvaltojen takia ja yksi osavaltio Intian rajalla ei ole tyytyväinen elämäänsä ja on estänyt raaka-aineiden maahantuonnin Intiasta ja koko maassa on pula esim. polttoaineista. Vaan aika hurjia tapahtumia pienessä maassa ja ei niin kauan aikaa sitten! Melkein elokuva-ainesta..

Okei, nyt on aika ruveta lueskelemaan perjantaiseen tartuntatautien tenttiin. Ei onneksi olisi kun yksi uusi tauti muistettavana enää, muut on jo mielen sopukoissa ja niitä pitää vaan kerrata, jotta pysyvät virkeänä mielessä. Muuten, ehkä mainitsinkin, että meillä alkoi valinnaisena kurssina kissojen ja koirien ruokinta, mikä on kyllä yksi parhaita kursseja täällä. Viime viikolla harjoiteltiin tekemään kotiruokadieetti, tällä viikolla puhutaan raakaruokinnasta eli sellaisia asioita, joita oikeasti voi käyttää johonkin!

Ja vielä yksi maininta – oon yrittänyt löytää kesäksi teurastamoharjoittelupaikkaa, pitäisi 10 päivää olla jossain, mielellään 5 päivää nautoja ja 5 sikoja. Mutta melkein kaikki harjoittelupaikat on varattu Viikin opiskelijoille. Löysin nautateurastamon, mutta sikateurastamo on kiven alla! Jos huono tuuri käy, niin mun pitää olla se 2 viikkonen Puolassa harjoittelemassa. Noh, toivotaan, että jostain löytyy se sikapaikka, niin voin olla Suomessa ja iltaisin tehdä hammashommia.

Mukavaa St. Andrewn päivää ja joulukuuta!!











Ensilumi
Tyylikäs penkki koulussa!



Joulutunnelmaa kotona

Glögi, piparit, mandariinit, joulutee :)

maanantai 16. marraskuuta 2015

Huomio Itä-Suomi

Joululomalla eli 19.12-6.1 on tarkoitus tehdä tuttuun tapaan töitä ja suuntana on Itä-Suomi. Savonlinna, Varkaus, Pieksämäki, Joensuu, Kajaani, Imatra, Lappeenranta, Parikkala, Punkaharju ja kaikki mitä sinne välille sattuu.

Mukaan vielä mahtuu, nyt pikaisesti sähköpostia tulemaan marika@hirnuvahammas.fi

Hinnasto ennallaan, löytyy kotisivuilta. Maksu käteisellä tai laskulla, laskutuslisä 5€. 

lauantai 14. marraskuuta 2015

Kaikenlaista

Ihan ensiksi, surullista mitä tapahtui Pariisissa. En voi ymmärtää noita radikaaleja muslimeita. Miksi pitää tappaa viattomia ihmisiä? Menkööt tappamaan toisiaan, jos kerta se on niin mukavaa. Ensi viikolla on meilläkin futispeli Puola-Tsekki täällä, en taida kyllä ihan rehellisesti sanottuna uskaltaa mennä sinne. Toki kumpikaan noista maista ei ole sotatoimissa tuolla Lähi-Idässä mutta silti, taidan jättää välistä.

Mutta sitten mukavampiin aiheisiin! Tiedättekö mikä päivä on ensi perjantaina?? Joulumarkkinoiden avaus <3 Vuoden kohokohta! Taidan kyllä mennä vasta lauantaina, ei ehkä ihan niin paljon ihmisiä heti aamusta siellä.. Ja sitten joskus parin viikon päästä vasta illalla katsomaan jouluvaloja. Meille suomalaisille tuli tieto muutama päivä sitten, että Joulupukki tulee käymään 4.12 siellä ja sytyttää kuuseen valot tms. Ja meillähän on täällä Suomen varakonsulaatti, niin ne järjestää 6.12 itsenäisyyspäiväillallisen, jonne voisi ilmoittautua mukaan :) Mun äiti on just tuona viikonloppuna täällä, niin taidan jättää nuo kemut välistä! Mutta ehkä ensi vuonna!

Kävin eilen katsomassa uuden James Bondin sen toisen suomalaisen kanssa. Ihan kiva leffa oli, monet kaverit moitti, etteivät pysyneet juonessa mukana, mutten minulla ollut samaa ongelmaa. Koskaan en kyllä lakkaa ihmettelemästä miten täällä popparit ja lippu voi olla samanhintasia.. 4€/kpl.. Seuraavaksi sitten uusi 50 shades of gray, kunhan se joskus tulee leffateatteriin!

Ja torstaina oli taas lehmän takapuolen kaivamista. Löysin yhden munasarjan.. Ja tietysti kohdunkaulat ja varmaan myös kohdut.. Oon kyllä melkolailla onneton tuossa hommassa. Mun on pakko konsultoida eläinlääkäreitä joululomalla Suomessa, että miten se pitäisi tehdä, jotta ne rupeaa löytymään sieltä! 

Kämppiksen vanhemmat Nepalista oli alkuviikon täällä. Minä olen aina ajatellut, että Nepal on köyhä maa, jossa ihmiset hyvä että osaa lukea ja kirjoittaa, niin olin kyllä tosi positiivisesti yllättänyt, kun vanhemmat puhui sujuvaa englantia, äidillä ihan täydellinen brittiaksentti vielä! He tekivät yhtenä iltana perinteistä nepalilaista ruokaa ja pyysivät minut myös syömään. Kämppis oli tehnyt minulle viime keväänä kanssa ruokaa ja silloin piti pitkän aikaa pitää jugurttia suussa, joten olin pikkaisen epäileväinen tulisuuden suhteen.. Mutta nyt ei ollut lainkaan niin mausteista ruokaa ja oli itse asiassa ihan hyvä! Tarjolla oli montaa eri laatua, ehkä erikoisin oli salaatti, jossa oli keittyä perunaa, herkkusieniä ja jotain muuta. Kohta on aika alkaa ruveta tekemään joulua eli piparinpaistoon ja karjalanpiirakoiden tekoon ja äiti saa tullessaan tuoda sitten laatikoita, niin voidaan pitää suomalainen jouluateria täällä ja saa kämppis sitten maistaa lanttulaatikkoa :) Miun brassikämppishän tykkäsi kyllä laatikoista, myös maksalaatikosta, mutta kun kerroin, että siinä on maksaa, sitten loppui syöminen siihen :D

Sitten minulla olisi hieman uutisia ensi kesään liittyen. Minulle on tarjottu loistavaa harjoittelupaikkaa Kaliforniasta, Yhdysvalloista. Kolmeksi kuukaudeksi. Ja kesälomahan on sen kolme kuukautta. Okei, missään nimessä on voi olla kolmea kuukautta poissa, koska ensi kesänä pitää tehdä 2vkn harjoittelu myös teurastamolla. Mutta olen vähän suunnitellut, jos olisin mennyt sinne kahdeksi kuukaudeksi. Ja pari viikkoa alkukesästä (Itä-Suomi) ja pari viikkoa loppukesästä (pohjoinen) olisin Suomessa. Miltä tämä kuulostaisi teistä? Ei se ideaali ole missään nimessä, mutta se olisi minun oman kehittymisen kannalta tosi mahtava paikka ja kun minä kehityn entisestään, sehän on sitten vain suoraan teidän hevosten parhaaksi! Dr. Miller on tehnyt hampaita viimeiset 25 vuotta ja on kyllä melkoinen guru, joka tunnetaan ympäri maailman. Dr. Zwick hänestä minulle vinkkasi. Mutta siis mitään ei ole vielä sovittu, minun pitää ensin käydä koulussa juttelemassa kuvioista ja hankkia paikka teurastamosta ja saada se järkättyä loppukesään jne jne. Halusin kuitenkin kertoa teille tästä mahdollisuudesta, jotta ei sitten tule shokkina, jos en olekaan kuin hyvin lyhyen aikaa kesällä Suomessa. Mutta kyllähän 2+2viikossa kerkeää vaikka mitä!

Ja laitan lähipäivinä postauksen joululomasta! Sinne vielä jonkun verran mukaan mahtuu, moni jo etukäteen oma-alotteisesti otti yhteyttä raspausten tiimoilta.. Mutta parin päivän päästä lisäinfoa!

Nyt aamukaurapuurolle ja sitten aloitetaan kaunis, aurinkoinen ja lämmin lauantai!


Elvis - maailman coolein koira (laserterapiassa, niin sen takia arskat päässä)

Tässä on vähän parempi kuva niistä mlekomaatista saatavista maitopulloista :)


perjantai 6. marraskuuta 2015

Ensimmäinen kerta!


Kyllä, se olen minä, käsi lehmän takamuksessa! :D Olihan se melkoinen kokemus ja kyllä hattua nostan esim. siementäjille ja siittolaeläinlääkäreille, jotka tuota tekee ihan urakalla työkseen! Aamusta eilen oltiin maatilalla ja ehkä kymmenen lehmän sisässä kävin ja vielä tänäänkin on käsi hieman kipeä. Jotkut lehmät puristi niin kovasti, että kun käsi meni kyynärpäästä syvemmälle, verenkierto ihan tuntui loppuvan kokonaan ja kipu oli kyllä melkoinen! Ja löysinkö sieltä sitten mitään? Noh kohdunkaulan löysin melko varmasti jokaiselta lehmältä, kohdun ehkä parilta ja munasarjoja en keltään.. Mutta ensi viikolla mennään uudestaan harjoittelemaan ja silloin olisi ne munasarjat etsinnässä ja ne jotka on jo parempia, niin ne pääsee kokeilemaan siementämistä, jos vaan lehmät on siinä vaiheessa. Vaan ei se kyllä helppoa hommaa ollut, ei tosiaankaan.. Entäs sitten, kun on poikimisessa tai varsomisessa ongelmia ja täytyy ruveta asentoa korjaamaan kunhan ensiksi selvittää mikä tilanne siellä on? Kyllä ne meidän kunnaneläinlääkärit oikeasti on aika taitavia ammattilaisia! 

maanantai 2. marraskuuta 2015

Koulun alku

Tervehdys aurinkoisesta Puolasta! Pari viikkoa koulua takana Saksan harjoittelun jälkeen ja voisihan tuota jo kohta lomailla! :) Menetin Saksassa ollessa 2,5 viikkoa koulua ja vaikka sinä aikana ei ollutkaan vielä tenttejä, oma hommansa koettaa tehdä muistiinpanot kaikista aiheista, joita sinä aikana oli läpi käyty. Mutta kyllä ne kohta on tehty, onneksi oli jälleen pyhäinpäivän kunniaksi vähän pidempi viikonloppu, se tuo lisää kaivattuja tunteja!

Tänä vuonna siis lopultakin päästään itse asiaan eli käytännön harjoitusten määrä lisääntyi kovasti. Kevätlukukauden piti olla hevoslukukausi, mutta nyt sitä onkin muutettu, että silloin käydään koirat ja kissat ja hevoset on vasta ensi vuonna! Pitkään sitä pitää odottaa.. Tämä syyslukukausi on tuotantoeläinten aikaa. Tuotantoeläimiin ja sitten keväällä kissoihin ja koiriin ja ensi vuonna hevosiin liittyen on neljä kurssia: sisätautioppi, tarttuvat taudit, kirurgia ja jalostus. Ja noissa kaikissa on luentojen lisäksi käytännönharjoituksia. Sitten muita kursseja on kalojen sairaudet, rehuhygienia, ruokahygieniaa lakien muodossa ja 1,5 vuoden mittainen kurssi liha- ja teuraseläinten hygieniasta. Valinnaisia kursseja on kissojen ja koirien ruokinta ja endokrinologia eli hormooneista lisätietoa. Eli jos on kiinnostaviakin kursseja, niin sitten on myös jotain aivan päinvastaista, kuten vaikkapa tuo laki ruokahygieniasta.. Sekin voisi olla ehkä ihan asiallinen ja varmasti tärkeä aihe, mutta opettaja on kyllä niin onneton, ettei toista ole vielä vastaan tullut. Ymmärretään ehkä puolet mitä se puhuu ja sitäkin kuunnellessa miettii, miksi se puhuu tästä aiheesta.. Sama opettaja pitää myös tuon 1,5 vuoden kurssin, joka on siis hyvin tärkeä aine, kuten kurssin pituudestakin voi jotain päätellä eli ihan heti ei hänestä eroon päästä..

Meillähän oli keväällä ne tiedekunnan syntymäpäivät ja kerroin kuinka joka paikkaa kaunistettiin ja nyt remontoiminen rupeaa olemaan aikalailla valmis. Kyllä kelpaa nyt päärakennusta esitellä tuleville opiskelijoille! Mukava oli kuitenkin nähdä se mistä lähdettiin liikenteeseen ja millaista nyt sitten on.






Mulla onkin tänä vuonna kämppis Nepalista. Hän on toisen vuoden ell opiskelija ja on kyllä ollut mukava tässä parin viikon aikana kuulla aivan täysin erilaisesta kulttuurista kuin mihin on tottunut. Lisähaastetta tuo, että hän on kasvissyöjä ja vastustaa kovasti eläinten tappamista, esim. kärpäsenkin tappaminen on paha asia. Viime vuonna kun Nepalissa oli se paha maanjäristys, hänen siskonsa oli yksi uhreista siellä. Mutta en ole halunnut enempää siitä kysellä, eilen hän vain mainitsi, kun käytiin pyhäinpäivän kunniaksi hautausmaalla katselemassa kynttilämerta. Annoin hänelle tuliaisiksi englanninkielisen kirjan Suomesta, paljon kauniita kuvia ja vähän tekstiä ja hän oli aivan ihmeissään kun Joulupukki asuukin Suomessa! Siitä piti eilen koettaa kertoa ja luulen, että hän voisi tykätä kovin Rovaniemestä ja Joulupukin pajakylästä. Tänään sitten leivottiin kurpitsabrownieita (kannattaa kokeilla http://www.hs.fi/blogi/kiusauksessa/a1305995539089) ja se oli hänen ensimmäinen leipomiskertansa, onneksi paistos onnistui hyvin :) Mukava sitten joskus tulevaisuudessa mennä käymään kylässä Nepalissa, varmasti mahtavan kaunis maa!

Tänään luokkakaveri on menossa koiransa kanssa kuntoutukseen, vesijuoksua ymmärtääkseni olisi tiedossa ja menen mukaan katsomaan miten asia tehdään. Huomenna koululla olisi sarkoidileikkaus hevoselta, mutta sen taidan joutua jättämään välistä, jos en saa noita muistiinpanoja tänään tehtyä loppuun. Ainiin, ja meillähän aloitti täällä toinenkin suomalainen, Niina. Jotenkin tuntuu niin väärältä koulussa puhua suomea, kieli ei meinaa taipua millään englannista pois! Mutta sitten kun pääsee vauhtiin, on niin kiva puhua kieltä, jota ei varmasti kukaan muu ymmärrä ;)


Nyt taas tartuntatautien pariin ennen kuntoutusreissua! Palataan taas lähiaikoina! Mukavaa marraskuuta Suomeen!



Mlekomat - voit säästää muutamia groszeja ja ostaa maidon pulloon tälläisesta automaatista. Maito varmaan on tuoretta, kun se haiseekin lehmälle/navetalle, en ehkä ostais, mutta nuo erikoispullot oli maailman hienoimpia! Hintaan 3€ saa tuollaisen litran lehmäpullon, mun täytyy vielä sellainen ostaa, kunhan saa riittävästi kolikoita kasaan!


Muutama aika mielenkiintoinen kuva tullut netissä vastaan ja ajattelin ne jakaa teille, voi olla, että jotakuta kiinnostaa myös.